Blockchain

Industrija 4.0 

Temelj industrije 4.0 predstavlja digitalna transformacija predvođena tehnološkim napretkom u robotici, aditivnoj proizvodnji, proširenom stvarnošću i umjetnom inteligencijom koji procesima proizvodnje donose dodanu vrijednost. Dodatno, industrija 4.0 podrazumijeva sigurnu razmjenu podataka između pouzdanih strana, bilo da se radi o IoT uređajima, raznim odjelima ili poslovnim platformama. Vaše potrebe za pouzdanim utvrđivanjem porijekla ulaznih sirovima i materijala uz vremensku sljedivost proizvodnog procesa čine dobar temelj za primjenu blockchain tehnologije u vašem poslovnom procesu.

 

Upravljanje lancem opskrbe 

S ciljem postizanja integriranog i globalno prisutnog poslovanja poduzeća nerijetko temeljito rekonstruiraju i unapređuju tehnologije i alate za upravljanje opskrbnim lancem. Uslijed pojave globalizacije i tržišta koja se brzo mijenjaju javljaju se pitanja kvalitete i usklađenosti, proceduralnih zahtjeva, nesigurnosti između dobavljača i kupaca te nedostatak globalne nepromjenjive baze znanja. Odgovori na postojeće probleme u upravljanju lancem opskrbe nalaze se upravo u upotrebi Blockchaina koji pruža mogućnost vođenja evidencije i praćenja porijekla na probabilistički nepromjenjiv i matematički pouzdan način.

 

Zakonodavstvo i uredbe 

Pravni ugovori potpisani fizičkim potpisom u postupku digitalizacije i transformacije u digitalno doba postaju pametni ugovori - dogovoreni sporazumi zapisani su u računalnom kodu s jedinstvenim i jasnim značenjem. Nadležna tijela i dalje mogu potvrđivati identitete stranki i ostala pravna pitanja, ali uključene stranke mogu odabrati potpisivanje pametnog ugovora bez posrednika.

Upravljanje intelektualnim vlasništvom zasnivano na Blockchain tehnologiji razlikuje jedinstvene identitete za kreatore sadržaja, korisnike sadržaja i entitete aktera uključenih u rješavanje sporova.

Mogućnost provjere i utvrđivanja porijekla na svim elementima sustava temeljenog na vremenski označenim kriptografskim zapisima ključne su prednosti Blockchain tehnologije u osiguranju autentičnosti u opskrbnom lancu.

 

Zdravstvo i vlast 

U situacijama gdje je potrebno brzo reagirati, poput pandemije, jasne su prednosti samostalnih vjerodajnica koje vlasnici istih mogu neovisno kreirati i kontrolirati, bez potrebe za posredničkim tijelima i bez rizika za zloupotrebu osobnih podataka. Na taj način moguće je ostvariti pouzdan sustav za evidenciju pacijenata ili upogoniti siguran i neprobojan registar za potrebe brze reakcije.

Blockchain se može koristiti i preventivno kao transparentan sustav poticaja koji nagrađuje odgovorno ponašanje i poslovnu odgovornost, a koji ne ugrožava privatnost ili slobodu pojedinca.

Službeni dokumenti poput onih koje izdaju državna tijela, kao što su zdravstveni kartoni, zemljišne knjige, različite dozvole, osobni dokumenti, potvrde o postignućima u obrazovanju i profesionalnom razvoju i registri pravnih tijela predstavljaju podatke zasnovane na identitetu koji su kao stvoreni za sve odlike koje posjeduje Blockchain tehnologija.